SharePoint

 ‭(Verborgen)‬ Berichten

Machtigingen beherenMachtigingen beheren

Titel

Hoofdtekst

Gepubliceerd

Overzichtsafbeelding

Uitgelicht

Aantal keer gelezen

Aantal Leuk

Bijlagen

Gemaakt om door
Laatst gewijzigd op door

 Bericht

Een nieuw businessmodel voor de ICT?

Een nieuw businessmodel voor de ICT?

De ICT bevindt zich op een kantelpunt in de geschiedenis, waarbij het vakgebied waarschijnlijk nog nooit zo inspirerend en uitdagend is geweest. Het gaat een hele nieuwe dynamiek geven met veel kansen om te innoveren. Wat het is?

Van product naar proces, van proces naar programma

De tijd dat de ICT afdeling de afdeling was die er alleen maar was voor het leveren van de interne hard-en software ligt al ver achter ons. Laten we dit symbolisch maar fase 1 noemen. Fase 2 ging veel meer over het ondersteunen van de verschillende bedrijfsprocessen en het begrijpen welke informatie-en communicatiebehoefte de diverse business units hebben. In deze fase verschuift IT/ICT al meer naar de business.

Het kantelpunt, het nieuwe businessmodel

In het nieuwe businessmodel, fase 3, gaat het echt om op programma niveau te opereren. Een prachtig voorbeeld wordt door Microsoft zelf gegeven. Zij zijn een samenwerking met Mastercard aangegaan om steden groener, rijker en inclusiever te maken.

“Vroeger was de vraag bijvoorbeeld om een beheerder of ontwikkelaar te leveren die iets specifieks voor je kon doen, nu gaat het veel meer om de vraag naar expertises of competenties van mensen die mee kunnen denken in veranderingsprocessen”
Manon Krans – Manager Staffing bij PeopleWare

ICT ondersteunt maatschappelijke thema’s
In het nieuwe businessmodel ondersteunen IT- en ICT afdelingen belangrijke programma’s. Als voorbeeld doet PeopleWare veel ICT beheer bij gemeenten, maar worden we nu ook gevraagd voor belangrijke thema’s die in gemeenten gelden, zoals “Het bevorderen van mobiliteit” of “Armoedebestrijding.” Daarmee raak je de kernprocessen van de gemeenten, maar veel belangrijker is dat je de ICT meer dan ooit ten dienste stelt van echte verbeteringen voor mensen. Een mooiere gedachte is er eigenlijk niet.

Buiten je comfortzone durven gaan

Steeds vaker zal je dingen moeten doen die niets met je merk of product te maken hebben. Dat is de manier waarop klanten je herinneren en over je blijven praten en waar het onderscheidende vermogen zit. Het betekent ook dat je bereid moet zijn om bestaande manieren van werken los te laten en vanuit de ICT moet kunnen meedenken in business ontwikkeling door het aandragen van innovatieve, creatieve ideeën. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe kom je in fase 3 en kun je programma’s ondersteunen?

Dat vraagt tijd, discipline en een zekere mate van leergierigheid. Overleven in de snelle wereld van ICT betekent constant leren en de wil om te verdiepen. Daarom is het framework van Scrum en Agile als mindset zo belangrijk. Wil je snel kunnen innoveren, dan boeken kleine multidisciplinaire teams de beste resultaten. In fase 3 is dat een samenspel tussen Product Owners vanuit de Business samen met de Scrum Master vanuit de ICT.

Meer weten?

We delen graag onze ervaringen over mooie ICT programma’s die we aan het opzetten zijn en de wijze waarop we dit doen. Niets is meer inspirerend dan een externe partner te mogen zijn voor het oplossen van uitdagende maatschappelijke vraagstukken.​

 Contact

"Heeft u vragen of wil u graag een afspraak maken? Laat dan een berichtje achter. Binnen 24 uur kom ik bij u terug."
Mark van Liempt
Mark van Liempt
Directeur
PeopleWare

Voornaam *
Achternaam *
Bedrijf *
E-mail *
Telefoon *
Bericht *