SharePoint

 ‭(Verborgen)‬ Berichten

Machtigingen beherenMachtigingen beheren

Titel

Hoofdtekst

Gepubliceerd

Overzichtsafbeelding

Uitgelicht

Aantal keer gelezen

Aantal Leuk

Bijlagen

Gemaakt om door
Laatst gewijzigd op door

 Bericht

De moderne meedenkende IT'er

Wat moet een IT'er van nu in huis hebben om succesvol te zijn?

Hoe ziet het profiel eruit van iemand die een succesvolle carrière in de IT wil hebben? Dat is waar ik als Senior Corporate Recruiter van Peopleware eens antwoord op probeer te geven.

Het is in ieder geval lang niet altijd meer ‘die technisch georiënteerde wat introverte man’, maar het kan net zo goed een hele spontane, extroverte communicatieve vrouw zijn. Sterker nog het succes van een moderne IT’er hangt af van de manier waarop begrijpelijk gecommuniceerd en meegedacht wordt. Man of vrouw.

Communicatieve skills zijn topprioriteit

Wie niet in staat is om een ander te begrijpen kan zelf ook niet begrepen worden. Dat is een basisbeginsel waar ik in geloof. Natuurlijk blijft vakkennis van belang en moeten de benodigde certificaten worden behaald, maar in de huidige tijd redt een IT’er het hier niet mee. De moderne IT’er is iemand die goed kan luisteren, communiceren en interacteren met klanten en collega’s. Vraagstukken kan je immers alleen maar oplossen als je ook vragen durft te stellen en goed kunt doorvragen om het probleem te doorgronden. Wie de vraag achter de vraag begrijpt komt vaak met veel betere oplossingen voor de klant. Een praktijkvoorbeeld kun je teruglezen in deze eerder geschreven blog.

Wat we zoeken in moderne IT’ers​

Moderne IT’ers zijn mensen die pro-actiever zijn en net die extra stap leveren. Pro-activiteit betekent dat je gelijk de consequenties van jouw antwoord aan een klant of collega overziet en daarop inspeelt. Een eenvoudig voorbeeld uit de praktijk die ik zelf heb meegemaakt: Mijn laptop was kapot en er werd gelijk een andere geregeld in plaats van ‘ik kan je nu niet helpen en kom straks even langs’. Anticiperen en ervoor zorgen dat ik en andere collega’s gelijk door kunnen werken, dat is volgens mij waar het verschil zit.

Maar de moderne IT’er is ook iemand die niet zijn of haar kernexpertise als oplossing bij de klant naar voren duwt. Het is iemand die meerdere alternatieven overweegt, te rade gaat bij collega’s en bereid is om in de breedte te zoeken naar een passende oplossing. Met als bijkomend voordeel dat zijn of haar eigen kennis ontwikkeld wordt en er echt sprake is van advies. Moderne IT’ers zijn geen collega’s die kennis bij zich houden, maar het vooral ten behoeve van iedereen inzetten.

Van hardware facilitator naar ultieme meedenker​

Het beeld wat mensen van een IT’er hebben zal lang niet altijd kloppend zijn. Het is niet meer de persoon van de bits en bytes die de hardware, software en de infrastructuur regelt. Het is iemand die minimaal de vragen van de business en van klanten begrijpt en zich in allerlei situaties openstelt om mee te denken. De allerbeste modernste IT’er is iemand die in staat is om ook complexere vraagstukken op te lossen. Mogelijk is dat niet voor iedereen weggelegd, maar het zijn wel de mensen met die eigenschappen waar we steeds vaker naar op zoek zijn.

Ben jij die moderne IT’er?​

Bij Peopleware zijn we ervan overtuigd dat het succes van IT nog steeds bepaald wordt door harde skills, zoals een juiste opleiding of certificaat. Maar we zijn er ook van overtuigd dat communicatieve vaardigheden niet meer behoren tot soft skills. Communicatieve vaardigheden zijn hard skills geworden voor het succes van iedere moderne IT medewerker.

Reacties stel ik erg op prijs en communiceren mag rechtstreeks met ​mij op telefoonnummer: 06 – 33 20 4030 of per e-mail e.manuel@peopleware.nl

Edgar Manuel – Senior Corporate Recruiter @ PeopleWare

 Contact

"Heeft u vragen of wil u graag een afspraak maken? Laat dan een berichtje achter. Binnen 24 uur kom ik bij u terug."
Mark van Liempt
Mark van Liempt
Directeur
PeopleWare

Voornaam *
Achternaam *
Bedrijf *
E-mail *
Telefoon *
Bericht *