SharePoint

StorSimple: Cloud-Integrated Storage

Microsoft StorSimple Cloud Storage
​​​​​​​De hoeveelheid data die we produceren neemt exponentieel toe, naar schatting verdubbeld deze elke twee jaar. Bij veel organisaties resulteert dit in constant toenemende kosten voor data-opslag, hardware en management. Tezamen met inefficiënte beheerprocessen maakt het de taak van uw IT-afdeling onnodig duur en gecompliceerd. Microsoft StorSimple brengt hier verandering in met ‘Cloud-Integrated Storage’, een oplossing die primaire opslag, back-up’s, archivering en disaster recovery in één systeem effectief integreert met Windows Azure. 

StorSimple maakt op basis van activiteit en beleid onderscheid tussen ‘hot’ en ‘cold’ data. De minst actieve data, of ‘cold’ data, beslaat vaak ongeveer 80% van uw bedrijfsdata. Door deze data naar de cloud te verplaatsen, komt capaciteit op uw primaire storage-oplossing vrij voor applicaties die hoge prestaties vereisen. Daarnaast vermindert u de hoeveelheid data die uw organisatie produceert door deze te dedupliceren en te comprimeren voor deze verplaatst wordt naar de cloud. Vanzelfsprekend hoeft u bij cloud-opslag enkel te betalen voor wat u gebruikt. 

Voordelen van StorSimple

De belangrijkste voordelen van Microsoft StorSimple zijn: 
  • Flexibel inspelen op storage behoefte
  • 60% tot 80% besparen op de TCO van storage
  • Tijd besteed aan back-up’s verminderen met 90%
  • Bij cloud-opslag betaalt u enkel voor wat u gebruikt

Gratis Live Demo & 30 min Free Consultancy

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van StorSimple en wat het kan betekenen voor uw organisatie? Vraag dan een Gratis Live Demo aan! Tijdens deze Live Demo nemen wij u mee in een quick tour van de functionaliteiten van StorSimple en kijken wij samen met u naar de waarde ervan voor uw organisatie. Daarnaast kunnen wij u voorzien van aanvullend advies op het gebied van cloud technologie en storage oplossingen. 


StorSimple: Cloud-Integrated Storage

 Onze kwaliteiten

Kwaliteit
Wij zijn Microsoft Managed Partner, Gold Partner en Cloud Accelerate Partner.
Ervaren
Meer dan 10 jaar ervaring met complexe ICT infrastructuur projecten.
Onafhankelijk
Als System Integrator zijn wij volledig onafhankelijk van andere partijen.
Persoonlijk
Een intensieve samenwerking met persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen.

 Contact: 088 - 006 34 26

"Heeft u vragen of wil u graag een afspraak maken? Laat dan een berichtje achter. Binnen 24 uur kom ik bij u terug."
Mark van Liempt
Mark van Liempt
Directeur
PeopleWare ICT Solutions
Voornaam *
Achternaam *
Bedrijf *
E-mail *
Telefoon *
Date
Bericht *

 Blogs over dit onderwerp

Disaster Recovery met Hyper-V Replica
​In deze blog wordt de toegevoegde waarde van Hyper-V 2012 Replica als disaster recovery oplossing aangetoond. De disaster recovery oplossing voor een IT infrastructuur bij veel bedrijven beperkt zich tot het maken van backups. Om de dienstverlening snel te kunnen hervatten moeten organisaties kijken naar een andere vorm van disaster recovery: replicatie naar een uitwijklocatie. Deze oplossingen hebben de volgende nadelen:
  • Flexibiliteit;
  • Beperkte testmogelijkheden;
  • Hoge kosten;
  • Specialistische kennis.

De snelheid waarin de dienstverlening hervat kan worden bij een calamiteit - de recovery time objective (RTO) – is bij een backup oplossing laag. Met de introductie van Hyper-V 2012 is het mogelijk om op eenvoudige wijze een uitwijkomgeving te realiseren. Door gebruik te maken van Hyper-V Replica technologie kunnen er op Virtuele Machine (VM) niveau replica’s worden gemaakt naar uitwijklocatie. Bij een calamiteit waarbij (een deel van) de primaire locatie uitvalt, kan op eenvoudige wijze de VM’s op de secundaire locatie gestart worden
 

Backup en replicatie

Er zit een groot verschil tussen backup en replicatie. Met een backup is het mogelijk om data terug te halen van een punt in het verleden. Een replicatieoplossing biedt een kopie van de huidige situatie. De producten in de markt bieden vaak beide mogelijkheden, maar het is van belang te onthouden dat een replicatieoplossing geen bescherming biedt tegen het (per ongeluk) verwijderen van data. Een replicatieoplossing is bedoeld om de dienstverlening na een calamiteit snel te kunnen hervatten. Dit kan een backup oplossing niet realiseren.
 

RTO en RPO

Het recovery point objective (RPO) definieert de hoeveelheid dataverlies die acceptabel is. Het is het tijdstip waarvan data moet worden hersteld, bekeken vanaf het tijdstip dat data niet meer beschikbaar is.
 
 RPO en RTO.png
Figuur 1 RPO en RTO
 
De recovery time objective (RTO) definieert de tijd die nodig is om systeem functionaliteit te herstellen. Deze tijd wordt berekend vanaf het moment dat data niet meer beschikbaar is tot aan het moment dat data weer beschikbaar is. Onder de recovery time vallen alle werkzaamheden die nodig zijn om een systeem te herstellen.
 

Flexibiliteit

Het merendeel van de oplossingen die beschikbaar zijn om uitwijk te realiseren is gebaseerd op block-level replicatie op SAN niveau. Hiermee wordt de data op diskniveau gerepliceerd naar de uitwijkomgeving. De keuze om uit te wijken is een alles of niets beslissing. Daarnaast moet er op beide locaties storageoplossingen van dezelfde fabrikant staan. Bij Hyper-V replica kan er op VM niveau uitgeweken worden. Ook is er geen afhankelijkheid van de onderliggende storage. Er kan zelfs naar local storage gerepliceerd worden. Hyper-V kan ook gebruikt worden in combinatie met VSS snapshots om applicaties zoals Exchange en SQL consistent te repliceren.
 

Testmogelijkheden

De grootste uitdaging bij disaster recovery oplossingen is het testen ervan. Het testen is noodzakelijk om te voorkomen dat bij een echte calamiteit de oplossing niet blijkt te werken. Het testen van Disaster recovery oplossingen is complex. De oorzaak hiervan is het replicatieverkeer, dit is namelijk eenrichtingsverkeer, van A naar B of van B naar A. Om na een uitwijktest terug te keren in de uitgangssituatie – een zogenaamde failback – moet de replicatie op blockniveau omgedraaid worden. Pas dan kan men terugkeren op de primaire locatie. Vervolgens moet de replicatie wéér omgedraaid worden om terug te keren in de uitgangssituatie. In de praktijk is dit geen werkbare oplossing omdat gedurende de test alle data minimaal tweemaal volledig gerepliceerd moet worden, en gedurende de replicatietijd is de omgeving niet beschermt tegen een echte calamiteit. Zie bijgaande afbeelding.
 Disaster Recovery Test.png
Figuur 2 DR test
 
Een andere mogelijkheid is dan om bij een test een kopie van de gerepliceerde VMs in een van het productienetwerk gescheiden ‘bubble’-netwerk op te starten, maar dit beperkt de mogelijkheden om te testen. Er is immers geen connectiviteit met de rest van de infrastructuur. Zie bijgaande tekening.
 bubble-netwerk.png
Figuur 3 De bubble
 
In Hyper-V Replica zit deze failback mogelijkheid ingebouwd in de Planned Failover. De Reverse Replication functionaliteit draait de replicatie bij de failover om, waarmee niet de volledige data van de VM hoeft worden gerepliceerd maar alleen de delta. Bij de failback zal Reverse Replication de replicatie weer omdraaien. Zie bijgaande afbeelding.
 
 Disaster Recovery met Hyper-V.png
Figuur 4 DR met Hyper-V
 
Dit maakt het testen van de disaster recovery oplossing eenvoudig en beheersbaar. Tevens is de omgeving ook tijdens de test beschermt tegen een echte calamiteit.
 

Hoge kosten

Het operationeel hebben van meerdere datacenters is een kostbare aangelegenheid. Met Hyper-V Replica is er een hoge mate van flexibiliteit en onafhankelijkheid van (storage) hardware. Dit maakt het mogelijk om de uitwijklocatie bijvoorbeeld in een private cloud te plaatsen bij een service provider. Daarnaast zijn er geen additionele storage- en replicatielicenties nodig om gebruik te kunnen maken van Hyper-V Replica.
 

Specialistisch kennis

Om met Hyper-V Replica een disaster recovery oplossing te realiseren is er geen diepgaande storage kennis noodzakelijk. Er is immers geen afhankelijk tussen de replicatietechnologie en de storageoplossing.
 

Windows Server 2012 R2

Met de volgende release van Windows Server – 2012 R2 – zal ook de functionaliteit van Hyper-V Replica verbeteren. Zo is het de verwachting dat er naast een secundaire ook een tertiaire site opgevoerd kan worden, waarbij de RPO per site ingesteld kan worden. Zie bijgaande afbeelding.
 
 Tertiaire Site met Hyper-V 2012 R2.png
Figuur 5 Tertiaire site met Hyper-V 2012 R2
 

Windows Azure

Op Windows Azure, het public cloud platform van Microsoft, is sinds kort de Hyper-V Recovery Manager (http://www.windowsazure.com/en-us/services/recovery-manager/) beschikbaar gekomen in preview. Hiermee kan in combinatie met System Center Virtual Machine Manager en HV-R technologie replica’s van VM’s in de public cloud gemaakt worden.
 

Slot

De Hyper-V Replica technologie in Windows Server 2012 biedt een disaster recovery voor alle organisaties. Wilt u meer weten over Hyper-V Replica, neem dan contact op met Icento.
 
Copyright 2013 Icento – Johan Sleeuwenhoek – j.sleeuwenhoek@icento.nl
Lees verder